marți, 5 ianuarie 2016

ALTEŢA SA REGALĂ MĂRIOARA SAU MIGNON, PRINCIPESĂ DE ROMÂNIA


Alteţa Sa Regală Mărioara sau Mignon, Regină a Iugoslaviei, Principesă de România, Principesă de Hohenzollern.

 Întristata poveste a Principesei Mărioara, fiica Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand


Biografie


Regină a Regatului Iugoslaviei în perioada 8 iunie 1922-9 octombrie 1934
Născută - 6 ianuarie 1900 Gotha 
Decedată - 22 iunie 1961 (61 ani) Londra, Anglia 
Căsătorită - cu Alexandru I al Iugoslaviei
Urmaşi : Petru al II-lea al Iugoslaviei
                Prinţul Tomislav
                Prinţul Andrei
Casa Regală :- Casa Regală a României
                          Casa de Karadjordjevici
                          Casa de Hohenzollern-Sigmaringen 
Tată : Ferdinand I al României 
Mamă : Maria de Edinburgh








Alteţa Sa Regală principesa Maria sau Mignon s-a nãscut în Germania, 6 ianuarie 1900 (sau 27 decembrie 1899 după calendarul iulian), la Gotha în Germania, la castelul bunicii sale materne, ducesa Maria Alexandrova de Saxa-Coburg-Gotha, unde viitoarea Regină Maria se afla într-o vizită întâmplătoare. La insistenţele tatălui, Prinţul Ferdinand de Hohenzollern, micuţa Mărioara a fost adusă în România după numai câteva luni, fiind botezată în religia ortodoxă. Fiind cel de-al treilea copil al Regelui Ferdinand (pe atunci doar prinţ moştenitor al Tronului României) şi al viitoarei Regine Maria, Principesa Maria, alintată Mărioara sau Mignon, a avut parte de o viaţă zbuciumată şi un destin cu deznodământ dramatic. Într-o Europa în care tronurile regale erau răsturnate unul după altul de valurile isteriei, a principiilor naţionale, a creşterii accelerate a partidelor totalitare de tip marsist-leninist a făcut ca din multe viţe regale, cum e cazul de faţă, cel al Principesei Maria sau Mignon de România şi de Hohenzollern, devenită Regină a Serbiei care a cunoscut gloria şi prăbuşirea, trăindu-şi şi ducându-şi soarta atât pe culmele fericirii cât şi pe culmile decăderii.
ALTEȚA SA REGALĂ PRINCIPESA MĂRIOARA SAU MIGNON A ROMÂNIEI

M.S. REGINA MARIA ȘI PRINȚESA ILEANA A ROMÂNIEI
ALTEȚA SA REGALĂ PRINCIPESA MĂRIOARA SAU MIGNON


Principele Ferdinand, Principesa Maria și copiii Carol, Elisabeta, Maria și Ileana, 1913

Familia Regală în timpul refugiului din 1918 la Bicaz. (Stg.la Dr.) Principele Nicolae, Regina Maria, Principesele Elisabeta, Ileana, Mărioara şi Regele Ferdinand
Prietenul apropiat al acelor ani de neuitat a ramas fratele său, cu trei ani mai mic, Prinţul Nicolae. Amandoi au avut aceeasi doică, aceeaşi guvernanţă şi acelaşi majordom. În intimitatea familiei princiare sau la mesele de gala ,,Mignon şi Nicky" erau aşezaţi unul lângă altul şi îşi şopteau rugăciunea deodată, cu mânuţele împreunate. 

FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI - 1914 (STG. LA DR. ) A.S.R. PRINCIPELE MOȘTENITOR AL TRONULUI FERDINAND, M.S. REGINA ELISABETA, A.S.R. PRINCIPELE CAROL, A.S.R. PRINCIPESA MARIA, A.S.R. PRINCIPESA ILEANA, A.S.R. PRINCIPESA MĂRIOARA-MIGNON, M.S. REGELE CAROL I, A.S.R. PRINCIPESA ELISABETA

Verile, cortegiul regal pleca de la Cotroceni într-o suită de câte zece trăsuri sau, mai târziu, cu trenul regal, ajungând după câteva ore la Sinaia. În vacanţe, ,,Mignon şi Nicky" luau lecţii de călărie prin poienile din jurul Peleşului, învăţau limbi străine sau exersau la marele pian Blthner cu coada, aflat în salonul de zi al castelului Pelişor. Până la majorat, amândoi au urmat şcoala ,,în privat", având profesori iluştri,în frunte cu tânărul Nicolae Iorga. Refugiul curţii regale în Moldova, în timpul ocupaţiei germane din vremea Primului Război Mondial, a spulberat definitiv liniştea acelor ani de început, pe care Mignon îi evoca fugar, mai târziu, în scrisoarea către fratele său.
Pe ruinele fumegânde ale acelei lumi aristocratice, Europa îşi schimba geografia graniţelor şi apărea România Mare, mai vremelnică decât şi-ar fi închipuit-o orice istoric. La puţin timp după încheierea războiului, Mignon se despărţea de Nicky, care pleca să-şi urmeze studiile în Anglia. Cei doi nu aveau de unde să ştie că se vor mai revedea abia peste un sfert de secol, fără blazon, fără coroana şi fără ţară. Pentru Rege, căsătoria Mariei cu Alexandru I al Iugoslaviei a fost o foarte mare pierdere.

La varsta de 23 de ani, prinţesa Mărioara se căsătoreşte la 9 iunie 1922,  cu Alexandru I Karagheorghevici, Regele Serbiei. Cei doi tineri se cunoscuseră doar cu un an mai devreme, cu ocazia unei vizite făcute în România de familia regală a noii ţări învecinate. După prăbuşirea celor două mari imperii, Austro-Ungar și Ţarist, câteva dintre tinerele monarhii europene încercau să-şi strângă rândurile prin alianţe nobiliare, în tentativa de a face un front comun în faţa pericolului comunist, ce apăruse la răsăritul bătrânului continent.

Nunta prinţesei românce cu regele sârb s-a oficiat în palatul regal de la Belgrad, în prezenţa mai multor capete încoronate. Gazetele vremii din cele două ţări scriau că festivităţile au avut un fast demn de curţile basileilor, dacă ar fi să ne gândim doar la brâul Reginei Mărioara, bătut cu 400 de briliante ,,ce-ți luau ochii”, după cum scrie ,,Adevărul” din acea perioadă. După cununia de la catedrala ortodoxă, banchetul regal de la palat a durat mai mult de 16 ore, având aproape 500 de invitaţi. Marele absent de la ceremonie a fost Prinţul Nicolae, reţinut la studii în Anglia.

Alteţa Sa Regală Principesa Mărioara A ROMÂNIEI
 alături de soţul său, M.S. Regele Alexandru I al Iugoslaviei 9 iunie 1922,
 
BELGRAD - IUGOSLAVIA

ALTEŢA SA REGALĂ PRINCIPESA MĂRIOARA A ROMÂNIEI
 ALĂTURI DE SOŢUL SĂU, M.S. REGELE ALEXANDRU I AL IUGOSLAVIEI 9 IUNIE 1922 ÎN BELGRAD - IUGOSLAVIA
ALTEŢA SA REGALĂ PRINCIPESA MĂRIOARA A ROMÂNIEI
 ALĂTURI DE SOŢUL SĂU, M.S. REGELE ALEXANDRU I AL IUGOSLAVIEI 9 IUNIE 1922 ÎN CALEAȘCĂ - BELGRAD
ALTEŢA SA REGALĂ PRINCIPESA MĂRIOARA A ROMÂNIEI
 ALĂTURI DE SOŢUL SĂU, M.S. REGELE ALEXANDRU I AL IUGOSLAVIEI 9 IUNIE 1922 
MAJESTATEA SA REGINA MARIA SAU MIGNON A IUGOSLAVIEI, PRINCIPESĂ A ROMÂNIEI, PRINCIPESĂ DE HOHENZOLERN


Pentru Mignon, fire sensibilă şi melancolică, începea o viaţă cu totul nouă, printre străini, chiar daca se afla atât de aproape de casă. Trebuia să învețe limba sârbă, să participe la ceremonii publice şi să-şi arate devotamentul faţă de noul ei popor. Se spune că sârbii, în general, dar belgradenii, în mod special, au iubit-o încă din prima zi, spre deosebire de augustul său soţ, care avea obiceiuri c-am dictatoriale. După 1929, când Serbia a anexat Croaţia şi alte provincii învecinate, Alexandru I şi soţia sa, Maria, au devenit regii Iugoslaviei. 
MM. LL. REGELE ALEXANDRU I ȘI REGINA MARIA SAU MIGNON A IUGOSLAVIEI

Cei doi monarhi au avut trei băieţi, primul Petru al II-lea, născut la 6 septembrie 1923 la Belgrad, a decedat la 3 noiembrie 1970, Denver, Colorado. Petru a domnit între 1934 şi 1945, sfârşindu-şi zilele în exil. Pe al doilea fiu, Tomislav, născut la 19 ianuarie 1928  și a decedat la 12 iulie 2000, şi al treilea, pe Prinţul Andrei, născut la 28 iunie 1929 la Belgrad și a murit la  7 mai 1990 în Irvine, California, Statele Unite ale Americii.

 (STG. LA DR.) M.S. REGELE ALEXANDRU I AL IUGOSLAVIEI,  A.S.R. PRINȚUL TOMISLAV (ÎN BRAȚELE M.S. ALEXANDRU), A.S.R. PRINȚUL MOȘTENITOR PETRU, A.S.R. PRINȚUL ANDREI ÎN BRAȚELE MAMEI SALE, M.S. REGINA MARIA MIGNON
(STG. LA DR.)   A.S.R. PRINȚUL MOȘTENITOR PETRU, A.S.R. PRINȚUL ANDREI ÎN BRAȚELE MAMEI SALE, M.S. REGINA MARIA MIGNON ȘI A.S.R. PRINȚUL TOMISLAV.

(Stg la Dr.) Principesa Ileana, Regina Maria, Principele Nicolae, Regele Carol al II-lea al României, Regele Alexandru al Iugoslaviei cu soţia sa Mărioara, Marele Voievod de Alba Iulia, Mihai, Principele ANTON DE HABSBURG ȘI M.S. REGINA Elisabeta A GRECIEI, 1933

Dar norii negri nu au întârziat să întunece orizontul destinului fragilei şi graţioasei Mignon. La 9 octombrie 1934, în timpul unei vizite oficiale în Franţa, Regele Alexandru I al Iugoslaviei a căzut victima unui asasinat la Marsilia, comis de un terorist croat, împreună cu ministrul Afacerilor Externe francez, Louis Barthou. Până la majoratul lui Petru al II-lea, în 1941, Iugoslavia a fost condusă de Regentul Paul Karagheorghevici, fratele mai mic al defunctului rege asasinat. 

Cadavrul Regelui Alexandru I al Iugoslaviei stând pe bancheta din spate a autovehiculuLUi la câteva minute după asasinarea sa de la 9 octombrie 1934 în Marsilia

Regina Maria, mama întristatei Regine Mărioara, şi Regina Elena, sotia Regelui Carol al II-lea al României şi mama viitorului Rege Mihai, se aflau la Paris chiar în zilele atentatului. Ele au vegheat la căpătăiul Regelui Alexandru până la urcarea sicriului în trenul spre Belgrad şi au însoţit sicriul până în capitala Iugoslaviei, unde au participat la ceremonia funebră. Era pentru ultima oară când mama şi fiica aveau să se mai întâlnească. În schimb, cu aceeaşi nefericită ocazie, Mignon şi Regina Elena, mama viitorului Rege Mihai I, au legat o afectuoasă prietenie, ce avea să dureze până în anii exilului. Începând din toamna anului fatidic 1934, când Mărioara îi adresa fratelui mai mic, A.S.R. Principele Nicolae al României, acea scrisoare plină de întristare şi melancolie, Mignon nu a mai râs niciodată şi a purtat ,,marele doliu regal” pentru tot restul zilelor, dovadă că şi-a iubit soţul. Ea s-a retras în castelul de la Bled până la plecarea în exilul forţat, fără a mai fi văzută vreodată în public. În corespondenţa pe care a întreţinut-o în toţi acei ani tulburi care au urmat cu Prinţul Nicolae şi Regina Mama Elena, Mărioara îşi mărturisea singurătatea, consolată palid cu lecturi din Baudelaire, Verlaine sau Ronsard.

CADAVRUL REGELUI ALEXANDRU I AL IUGOSLAVIEI - BELGRAD, OCTOMBRIE 1934

ÎNTRE GLORIE ŞI PRĂBUŞIRE


În 1941, Hitler i-a cerut regentului Paul Karagheorghevici să accepte tranzitarea prin Iugoslavia spre Grecia a unei mari cantităţi de armament, de trupe şi blindate. Consimţământul cumnatului ei a provocat neaşteptate proteste din partea ei, îndoliată Regina a Iugoslaviei făcându-şi publică poziţia, după câţiva ani de absenteism.
Atitudinea surprinzătoare pe care a avut-o Mignon a stârnit reacţia curentului antimonarhist din ţară, cunoscute fiind simpatiile germane pe care le aveau croaţii. După o serie de mari manifestaţii de stradă, Regentul este înlocuit la 27 martie 1941 cu Prinţul moştenitor Petru al II-lea, fiul cel mare al Mărioarei, care va urca pe tronul Iugoslaviei pentru numai trei săptămâni, chiar daca va rămâne rege, cu numele, până în 1945. Dar rocada era tardivă, căci furia lui Hitler se dezlănţuise deja. 

Petru al II-lea cunoscut și sub numele de Petru al II-lea Karadjordjevici. a fost ultimul rege al Iugoslaviei, părinții săi fiind Alexandru I și Prințesa Maria de România. Devine rege la vârsta de 11 ani, după asasinarea tatălui său la Marsilia pe 9 octombrie 1934
Peste o săptămâna, Germania nazistă începe să bombardeze Belgradul, ucigând peste 17.000 de civili. În câteva zile, ţara este ocupată, armata regală a Iugoslaviei capitulând la 17 aprilie. Familia regală şi guvernul reuşesc să fugă în străinătate, formând un nou guvern în exil. Pentru ca nu a avut înţelepciunea românească de a face o alianţă conjuncturală cu germanii, Iugoslavia era împărţită între cel de-al III-lea Reich, Italia lui Musollini şi Ungaria lui Horthy, dispărând pentru toata perioada războiului de pe harta Europei. Dar, mai mult decât atât, pentru ca o nenorocire nu vine niciodată singură, în Croaţia încep lupte fratricide între sângeroşii ostaşi ai lui Ante Pavelici, grupul comunist condus de Iosip Broz Tito, şi rezistenţa regalistă a generalului Mihailovici. Spre disperarea Reginei Mamă Mărioara, care asista neputincioasă din Elveţia alături de fiul ei cel mare, care era încă rege constituţional, la acest măcel, numărul victimelor apropiindu-se de incredibila cifră de un milion de morţi.
În cele din urmă, vicleanul Tito, făcând un joc politic dublu, prin care reuseşte să-i amăgească atât pe britanici, cât şi pe Stalin, pune mâna pe putere, imediat după încheierea războiului. El interzice revenirea familiei regale în ţară şi organizează un fals plebiscit, în urma căruia, la 29 noiembrie 1945, a fost proclamată Republica Populară Federativă Iugoslavia.
Într-o scrisoare disperată către Regina Mama Elena, al carei fiu, Mihai I, se mai afla încă pe tronul României, în primavara anului 1947 Mignon deplânge soarta foştilor săi supuşi şi se arăta resemnată în faţa istoriei. Cuvintele sale de regină fără coroană şi de mama a unui fiu lipsit de tron sună azi de-a dreptul profetic. ,,Am pierdut totul, definitiv! Am pierdut ţara părinţilor, ţara supuşilor, soţul, coroana, tronul fiului şi cea mai mare parte din averea moştenită. Nu-i mai am decât pe cei doi baieţi, multumesc lui Dumnezeu că sunt sănătoşi, o libertate nefolositoare şi o vârstă prea tarzie pentru bucuriile vieţii. Aşa o să păţiţi şi voi, dacă nu vă grăbiţi să scăpaţi! Doamne, oare ce se va întampla cu această lume cotropită de Antihrist? Nu stiu dacă noi vom mai apuca să vedem Regatele noastre dezrobite vreodată”.


PRĂBUŞIREA



De la data acestei epistole răscolitoare, pentru Mignon au mai urmat încă 14 ani de exil, petrecuţi pe unde a apucat, în Italia, Germania, Elveţia, Spania, Anglia sau chiar Statele Unite ale Americii. Această pribegie umilitoare a obosit-o şi a îmbătrânit-o înainte de vreme. Nu a mai putut revedea nici Peleşul sau Cotroceniul, nici castelul de la Gotha, distrus de bombardamentele aliaţilor în timpul celui de-al Doilea Război. A locuit o vreme în Spania, împreună cu iubitul ei frate Prinţul Nicolae şi soţia acestuia, care plătiseră tribut greu pentru amorul lor şi căsătoria morganatică din România, căzând în dizgraţia Regelui Carol al II-lea al României, care îi alungase în surghiun cu mult înainte de abdicarea sa din 1940. A trecut chiar şi pe la Versoix, prin Elveţia, după mai mulţi ani de exil, prin casa nepotului ei, Mihai de Hohenzollern, ultimul monarh al României.
A stat un timp şi în Anglia, la reşedinţa unor verişoare din partea celebrei sale mame, frumoasa şi controversata Regina Maria. În Italia şi-a îngăduit să închirieze o modestă căsuţa de ţară, în provincia Toscana. Dar bijuteriile, scoase treptat la vânzare, au început să se împuţineze, iar contul bancar din Elveţia a rămas aproape gol. 

MAJESTATEA SA REGINA MARIA SAU MIGNON A IUGOSLAVIEI, PRINCIPESĂ A ROMÂNIEI, PRINCIPESĂ DE HOHENZOLLERN ÎN ANUL 1955

În ultimii ani de viaţă, Mignon putea fi întâlnită la câte o reuniune de familie, la care participau mai multe foste capete încoronate din Europa, îmbrăcată din ce în ce mai modest şi întotdeauna cu straie cernite, fiindcă păstra în continuare ,,marele doliu regal”. Aceasta situaţie precară a hotărât-o pe sora sa mai mică, Principesa Ileana, care se călugărise în America şi devenise Maica Alexandra, fondând chiar o mănăstire, să o cheme pe Mignon peste Ocean. Tot acolo, la Denver, locuia de caţiva ani şi fiul ei cel mare, Petru al II-lea, ultimul Rege al Iugoslaviei. Mignon a vândut cele din urmă pietre preţioase din Diadema pe care o purtase în chip de mireasa regală la nunta ca-n basme ce avusese loc la Belgrad, pe vremea cand mai era tânără, frumoasa şi plină de speranţe. Cu o parte din banii obtinuţi şi-a plătit biletul de vapor la clasa a II-a pentru a-şi păstra o mică rezervă de ,,economii”.
Cea care fusese principesa şi regina, înrudită cu toate marile familii regale ale Europei, părăsea ,,Lumea Veche” şi se îmbarca pe un uriaş transoceanic, pornind, la sfârşitul vieţii, tocmai spre ,,Lumea Nouă”! Această călătorie, cea din urmă din existenţa sa, avea semnificaţia dureroasă şi simbolică a unei despărţiri definitive de trecut. În urma sa rămâneau oameni, locuri şi întâmplări, o întreagă viaţă pierdută pentru totdeauna. Înaintea sa nu se mai afla decât sfârşitul. La puţin timp după sosirea sa în America, Mignon, în vârstă de 61 de ani, îşi sfârşea zilele, în 1961, departe de lumea în care cunoscuse mărirea şi decăderea şi care pierise înaintea ei. 
Regina Maria, Mărioara sau Mignon Karadjordjevic a Iugoslaviei, a murit în sărăcie la 22 iunie 1961 în apartamentul ei din Londra. Ea a fost înmormântată în cimitirul familiei regale britanice Royal Burial Ground la Frogmore, Windsor, în apropierea mausoleului străbunicii sale, regina Victoria.



POST-MORTEM


Ca urmare a cerererii de reabilitare care a fost depusă în luna octombrie 2013 de descendenţii prinţilor Tomislav şi Andrei Karadjordjevic - principesele Lavinia şi Katherine şi prinţii Dimitri şi Michael în numele Reginei Maria Karadjordjevic a Iugoslaviei (Principesa a României, Principesa de Hohenzollern), aceasta a a fost reabilitată în luna aprilie a anului 2014 printr-o decizie a Înaltei Curţi din Belgrad, care a declarat de asemenea nul şi neavenit un decret din 1947 dat de regimul comunist ce a lăsat-o fără cetăţenie şi proprietate, În cursul unei audieri la Palatul de Justiţie din Belgrad, instanţa a decis că, printr-o decizie a Preşedinţiei Prezidiului Republicii Populare Federative Iugoslavia, regina Maria a fost privată de drepturile sale umane cum ar fi dreptul la vot, dreptul la proprietate şi dreptul la cetăţenie din motive politice şi ideologice. Decizia va permite moştenitorilor familiei regale să revendice proprietatea confiscată în conformitate cu legea privind restituirea.
Tot odată Rămăşiţele Reginei Maria a Iugoslaviei au fost repatriate fostei Iugoslavi, după ce trupul acesteia a fost exhumat din Cimitirul Regal din apropierea Palatului Windson din Marea Britanie. Pentru exhumarea trupului a fost nevoie de aprobarea Reginei Elisabeta  II-a a Marii Britanii.
Trupul Reginei Maria a Iugoslvaiei a fost dus mai întâi la o biserică ortodoxă sârbă din Londra. Acolo a avut loc o slujbă de comemorare, după care trupul a ajuns la Belgrad şi pe toată durata drumului a fost însoţit de nepotul său, Prinţul moştenitor Alexandru. Odată cu osemintele Reginei Maria au revenit pe meleagurile natale și osemintele fiului ei mai mare, Regele Petru al II-lea al Iugoslaviei și ale soției acestuia Regina Alexandra.
Rămăşiţele ei au fost şi înhumate pe 26 mai 2013. Funeraliile de Stat  au avut loc la Catedrala Sfântul Gheorghe din Oplenac, unde se află Necropola Regală a Serbiei. Regina Maria, născută Principesă a României (fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria), se va odihni pe pământul țării de adopție pe care a slujit-o, alături de soțul ei, Regele Alexandru I al Iugoslaviei. Regele Petru al II-lea și Regina Alexandra, părinții actualului Șef al Familiei Regale a Serbiei, și-au găsit loc de veci în pământul țării lor, după o pribegie de mai multe decenii. Cu aceeași ocazie au fost repatriate și au fost îngropate în Cripta Regală osemintele fratelui Regelui Petru al II-lea, Principele Andrei al Iugoslaviei, fiul mai mic al Reginei Maria a Iugoslaviei.
IMAGINI DE LA FUNERALIILE DE STAT CARE AU AVUT LOC LA 26 MAI 2013, CU OCAZIA REÎNHUMĂRII REGINEI MARIA A IUGOSLAVIEI, A FIULUI EI, REGELE PETRU AL II-LEA AL IUGOSLAVIEI, A SOȚIEI ACESTUIA REGINA ALEXANDRA (MAMA ACTUALULUI ȘEF AL CASEI REGALE A IUGOSLAVIEI) ȘI A FIULUI MAI MIC AL REGINEI MARIA, PRINCIPELE ANDREI AL IUGOSLAVIEI.

IMAGINI DE LA FUNERALIILE DE STAT CARE AU AVUT LOC LA 26 MAI 2013, CU OCAZIA REÎNHUMĂRII REGINEI MARIA A IUGOSLAVIEI, A FIULUI EI, REGELE PETRU AL II-LEA AL IUGOSLAVIEI, A SOȚIEI ACESTUIA REGINA ALEXANDRA (MAMA ACTUALULUI ȘEF AL CASEI REGALE A IUGOSLAVIEI) ȘI A FIULUI MAI MIC AL REGINEI MARIA, PRINCIPELE ANDREI AL IUGOSLAVIEI. ÎN IMAGINEA SE POATE VEDEA COROANA CASEI REGALE A IUGOSLAVIEI CU BLAZONUL CASEI REGALE  Karadjordjevic
IMAGINI DE LA FUNERALIILE DE STAT CARE AU AVUT LOC LA 26 MAI 2013. ÎN IMAGINEA SE POT VEDEA CELE PATRU SICRIE CU RĂMĂȘIȚELE OMENEȘTI ALE  REGINEI MARIA A IUGOSLAVIEI, A FIULUI EI, REGELE PETRU AL II-LEA AL IUGOSLAVIEI, A SOȚIEI ACESTUIA REGINA ALEXANDRA (MAMA ACTUALULUI ȘEF AL CASEI REGALE A IUGOSLAVIEI) ȘI A FIULUI MAI MIC AL REGINEI MARIA, PRINCIPELE ANDREI AL IUGOSLAVIEI. TOTODATĂ SE VĂD ALAIUL DE INALȚI MONAHI  AI BISERICII ORTODOXE SÂRBE.
IMAGINI DE LA FUNERALIILE DE STAT CARE AU AVUT LOC LA 26 MAI 2013, CU OCAZIA REÎNHUMĂRII REGINEI MARIA A IUGOSLAVIEI, A FIULUI EI, REGELE PETRU AL II-LEA AL IUGOSLAVIEI, A SOȚIEI ACESTUIA REGINA ALEXANDRA (MAMA ACTUALULUI ȘEF AL CASEI REGALE A IUGOSLAVIEI) ȘI A FIULUI MAI MIC AL REGINEI MARIA, PRINCIPELE ANDREI AL IUGOSLAVIEI. ÎN IMAGINE SE POT OBSERVA MEMBRII AI FAMILIEI REGALE SÂRBE, AI DIFERITELOR FAMILI REGALE DIN EUROPA DAR ȘI ÎNALȚI DEMNITARI AI STATULUI SÂRB


.
IMAGINI DE LA FUNERALIILE DE STAT CARE AU AVUT LOC LA 26 MAI 2013, CU OCAZIA REÎNHUMĂRII REGINEI MARIA A IUGOSLAVIEI, A FIULUI EI, REGELE PETRU AL II-LEA AL IUGOSLAVIEI, A SOȚIEI ACESTUIA REGINA ALEXANDRA (MAMA ACTUALULUI ȘEF AL CASEI REGALE A IUGOSLAVIEI) ȘI A FIULUI MAI MIC AL REGINEI MARIA, PRINCIPELE ANDREI AL IUGOSLAVIEI. ÎN IMAGINE SE POT OBSERVA MEMBRII AI FAMILIEI REGALE SÂRBE, AI DIFERITELOR FAMILII REGALE DIN EUROPA DAR ȘI ÎNALȚI DEMNITARI AI STATULUI SÂRB




Recenzie realizată de prof. ist./jurn. Ovidiu CZINKA, January 06, 2016



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu